Långsam produktion eller långsam arbetstakt hos de anställda kan bero på en rad olika saker. Om man inte hittar något fel kan det vara själva arbetsmetoden eller processen som står i vägen för ett mer produktivt företag.
Ett agilt arbetsflöde innebär att strukturera om företaget för mer effektivitet och förhoppningsvis, mer glädje för arbetet man gör.
I sin yttersta spets handlar ett agilt arbetsflöde att lista ut hur pass bra någon gör sitt jobb och se vad som ändras om de får styra själv över när och vart de utför jobbet. Vissa jobbar bättre hemifrån än på ett öppet kontor. Andra har mycket mer fokus på kvällarna och klarar därmed av sina uppgifter bättre än när de börjar jobba 8 på morgonen.
Så klart behöver man inte gå så här långt med omstrukturering, vissa företag skulle inte fungera om man anställda kom och gick när de kända för det. Men istället kan man fokusera på att dra ned på onödiga saker. Det kan ske för många möten som inte alls behövs, och man följer planer som inte längre stämmer.
Agilt passar utmärkt i projektsammanhang eftersom det är ett mycket mer flexibelt arbetssätt. Istället för att använda vattenfallsmetoden där man planerar från början till slut, lämnar man mycket öppet för förändringar (som onekligen sker i alla projekt). Vattenfallsmetoden är dålig att säkra mot förseningar och andra problem medan en agil metod är redan medveten om att man snabbt kan behöva byta fokus eller ändra på projektets utformning.